Na našem trhu může být trochu zmatek v tom, kolik jednotlivých typů mrazáků vlastně existuje a jestli má smysl řešit energetickou třídu. Pojďme se společně podívat na to, jak vybrat mrazák podle hned několika zásadních parametrů. Díky jejich správné kombinaci vám bude sloužit mnoho let.
- David, redaktor Heureka.cz
- Doba čtení: 6 min
Jak vybrat mrazák podle typu

Šuplíkové (skříňové)
Šuplíkové neboli skříňové mrazáky vypadají na první pohled stejně jako lednice. Potraviny se ukládají do výsuvných plastových šuplíků, takže máte dokonalý přehled o umístění jednotlivých potravin. Jejich výhodou je, že zabírají méně místa než pultové modely, a proto se s nimi setkáme ve většině domácností.
Snadná organizace a přístup k obsahu
Nízká cena
Nezabírají mnoho místa
Obvykle méně úložného prostoru než pultové
Nehodí se pro veliké kusy potravin

Pultové (truhlicové)
Pultové neboli truhlicové mrazáky vypadají jako box s horním víkem. Mají veliký objem a výborné izolační vlastnosti, díky čemuž mají nízkou spotřebu a dlouhou akumulační dobu. Nevýhodou pultových modelů je, že potraviny leží na sobě v koších, takže se s nimi hůře manipuluje a můžete snadno ztratit přehled, co jste kam dali. Jsou obvyklou volbou do restaurací nebo rodinných domů, kde si dokáží najít své místo.
Velký úložný prostor
Vhodné i pro veliké kusy potravin
Nižší spotřeba energie
Špatná organizace obsahu
Zabírají hodně místa
Výběr mrazáku podle umístění
Kromě základních typů se mrazáky dělí do dalších dvou skupin, a to právě podle způsobu jejich umístění. Pokud vám bude stačit malý mrazák, zvažte, zdali nebude výhodnější vestavná varianta.

Volně stojící
Volně stojící mrazáky mohou být šuplíkového i pultového typu, a jak název napovídá, jedná se o všechny mrazáky, které nejsou někam zabudované a stojí volně prostoru.
Nižší cena
Nižší spotřeba
Velký výběr na trhu
Zabírají více místa

Vestavné
Vestavné mrazáky jsou vhodné pro zabudování do skříněk nebo kuchyňských linek apod. Ladí díky tomu s designem kuchyně a na první pohled nejsou rozeznatelné od skříňky. Do této kategorie spadají takřka výhradně šuplíkové typy.
Nenarušují design a šetří prostor v místnosti
Vyšší cena
Omezený výběr na trhu
Vyšší spotřeba
Parametry
Mrazicí výkon
Představuje hmotnost potravin v kilech, kterou je mrazák schopen zmrazit během 24 hodin na teplotu přibližně −16 °C. Pokud toto číslo činí 10 kilo a více za den, můžete být spokojení, protože se jedná o běžně výkonný mrazák.
Třída mrazení
Říká, na jakou teplotu mrazák dokáže potraviny zmrazit. Značí se v hvězdičkách od 1 do 4:
Značení | Teplota potravin |
---|---|
* | -6 °C |
** | -12 °C |
*** | -18 °C |
**** | -24 °C |
Čím víc hvězdiček mrazák má, tím nižších déle se dají potraviny uchovávat. Ideální je pro skladování potravin -18 °C a více, tedy 3 nebo 4 hvězdičky.
Akumulační doba
Akumulační doba je čas, po který mraznička nadále udrží svůj obsah při původní teplotě po výpadku elektrického proudu, při poruše, nebo když je vypnutý. Pomocí délky akumulační doby se dá odhadnout kvalita mrazáku. Čím delší dobu vydrží potraviny zmrazené, tím lepší izolační vlastnosti spotřebič má.
Dobrý mrazák by měl bez proudu udržet potraviny při požadované teplotě alespoň 15 hodin.
Objem
Hrubý objem představuje celkový vnitřní prostor mrazáku bez klecí, poliček apod. Čistý objem naopak udává objem úložného prostoru na potraviny. Na to je vhodné dávat při výběru pozor. Kromě toho také platí, že čím menší rozdíl je mezi hrubým a čistým objemem, tím je místo lépe využité.
Nejžádanější varianty:
Pultové mrazáky v objemech:
Šuplíkové mrazáky v objemech:
- 250 L
- 400 L
Spotřeba
U mrazáků se spotřeba uvádí v kWh za rok i v kWh za 24 hodin. Tyto údaje vám pomohou s určením přesných energetických i finančních nákladů.
Mějte na paměti, že vliv na spotřebu má i to, z jak veliké části mrazák naplníte.
Čím vice potravin v něm budete mít, tím více se v něm naakumuluje požadovaná teplota a mrazák bude o to méně zápolit s jejím udržením (prodloužíte akumulační dobu). Pokud v něm máte hodně nevyužitého prostoru, neváhejte ho naplnit lahvemi s vodou z kohoutku.
Energetická třída

Udává energetickou náročnost spotřebiče.
Různé zdroje uvádí různé informace o velikosti rozdílů mezi jednotlivými třídami. Jedno je ale jisté. Pokud se vám nějaký model opravdu líbí, ale místo třídy C patří do třídy D, ihned ho nezavrhujte. Zajímejte se především o konkrétní počty kWh, protože rozdíl mezi jednotlivými energetickými třídami nemusí být nutně 50 %, ale klidně jenom 20 %.
O tom, proč došlo ke zrušení kategorií A+, A++ a A+++ si přečtěte v našem článku o energetických štítcích.
Hlučnost
Pokud budete mít mrazák v místnosti, kde trávíte hodně času, sledujte také hlučnost spotřebiče, která se uvádí v decibelech. Pro představu – limit hluku pro tichou pracovnu by neměl přesáhnout 50 dB. Modely s hlučností 40 dB a méně jsou považovány za tiché, což odpovídá většině modelů na trhu.
Kategorie emise hluku:
Klimatická třída
Klimatická třída udává vhodnou okolní teplotu, v jaké by měl být mrazák umístěn. Pokud se teplota okolí dostane mimo doporučený rozsah, zvýší se spotřeba, ale může být také negativně ovlivněna celková funkčnost zařízení. U jednoho spotřebiče bývá častokrát uvedeno více hodnot najednou, což znamená, že je schopen fungovat ve všech uvedených teplotních rozpětích.
Zkratky klimatických tříd | Teplota |
---|---|
T (tropická) | 18 - 43 °C |
ST (subtropická) | 18 - 38 °C |
N (normální) | 16 - 32 °C |
SN (subnormální) | 10 - 32 °C |
Funkce a technologie
Antibakteriální ochrana
Vnitřní povrch mrazáku je potažen antibakteriální vrstvou na bázi nanostříbra, která omezuje množení bakterií a plísní, jež by mohly negativně ovlivnit čerstvost potravin a způsobit vznik nežádoucího zápachu.
NoFrost
S NoFrost mrazáky se nemusíte starat o odmrazování. Uvnitř koluje suchý chladný vzduch, který nezpůsobuje námrazu na stěnách ani na potravinách. Mrazáky s touto funkcí mají o něco málo vyšší spotřebu. Rozdíl v provozních nákladech mezi NoFrost spotřebičem a běžnou mrazničkou je přibližně stejný jako mezi odmraženým a neodmraženým mrazákem s pětimilimetrovou vrstvou námrazy.
SuperFrost
Rychlé zmrazení se hodí vždy, když dáváte do mrazáku nové potraviny. Teplota se po zapnutí funkce prudce sníží, díky čemuž se nově vložené potraviny rychleji zmrazí. Po dostatečném zmrazení se režim Super Frost sám deaktivuje. Rychlozmrazení je vhodné pro uchovávání výživových hodnot ovoce a zeleniny. Čím rychleji se zmrazí, tím víc vitamínů si zachovají.
Zámek
Zámek na dveřích mrazáku zamezí přístupu nevítaných návštěvníků, což se hodí, pokud je umístěn v létě v zahradním přístřešku nebo v prostorách, kam mají přístup i cizí lidé.
Varovný signál
Mrazák s varovným signálem vás upozorní vždy, když teplota v mrazáku výrazně stoupne nebo nejsou správně dovřené dveře.
Displej
Displej usnadňuje ovládání chytrých funkcí mrazáku. S jeho pomocí zapnete například funkci SuperFrost nebo nastavíte požadovanou teplotu.
Termostat
S regulovatelnou vnitřní teplotou si můžete přednastavit teplotu mražení jakou chcete. Čím nižší teploty k uskladnění potravin používáte, tím déle je můžete uchovávat čerstvé, ale za cenu vyšší spotřeby a provozních nákladů. Za ideální teplotu v mrazničce se považuje −18 °C, která je vyváženým kompromisem mezi spotřebou energie a spolehlivým uchováním potravin.
Výrobník ledu
Ano, mrazáky s výrobníkem ledu mohou tvořit led. K němu se v závislosti na modelu dostanete z vnější nebo vnitřní strany. Spotřebiče s touto funkcí je potřeba napojit na zdroj vody.
Související
Otázky a odpovědi
V případě pultových mrazáků počítejte s cca 40 litry na osobu a 25+ litrů na osobu u šuplíkových modelů.
Pokud potřebujete uskladnit veliké kusy potravin, jako například celého krocana nebo kus prasete apod., nezbývá vám, než si pořídit veliký pultový mrazák s dostatečným úložným prostorem. V opačném případě si vystačíte se šuplíkovým mrazákem.
Kamkoli, kde vás nebude rušit, protože i ty nejtišší mrazáky jsou při domražování slyšet. Vyloženě nevhodným místem by byla ložnice, obývák apod. Pro jistotu si ale ověřte klimatickou třídu zvoleného mrazáku.
Bude-li stát na suchém a ne příliš větrném místě, neměl by to být problém pokud výrobce netvrdí opak. Myslete však na to, jestli nemáte v garáži v letních měsících moc teplo, protože čím vyšší je okolní teplota, tím více se mrazák nadře a jeho životnost se tím zkrátí.
Nenechávejte mrazák zbytečně dlouho otevřený a nedávejte do něj potraviny s vyšší než pokojovou teplotou (ideálně nejprve vychlazené v ledničce). Kromě toho si můžete pořídit i model s technologií NoFrost, který tento problém vyřeší za vás.
Nepochybovali jsme o tom, že se pročtete až na konec. Je dobře, že nechcete nic ponechat náhodě. Vyzkoušejte proto i náš článek o vychytávkách do kuchyně a staňte se specialisty nejen na mrazáky, ale na celou kuchyni!